Το 1990 ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 1η Οκτωβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων και ένα χρόνο αργότερα όρισε πέντε βασικές αρχές για τους ηλικιωμένους, οι οποίες στοχεύουν στο να διασφαλίσουν ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην τρίτη ηλικία από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου. Αυτές οι αρχές είναι η ανεξαρτησία, η ενεργός συμμετοχή των ηλικιωμένων στα κοινά, η δυνατότητα εκπλήρωσης των προσωπικών στόχων, η φροντίδα και η αξιοπρέπεια.
Κάθε φορά που η ζωή ενός ηλικιωμένου κινδυνεύει η ΜΚΟ Γραμμή Ζωής μέσω της υπηρεσίας Τηλεειδοποίηση – «κόκκινο κουμπί», ειδοποιείται και στέλνει άμεσα την αναγκαία βοήθεια, ενώ βρίσκεται στο πλευρό τους ανά πάσα στιγμή της ημέρας, παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη και άλλες πρακτικές υπηρεσίες (πχ υπενθύμιση φαρμάκων κτλ). Στόχος μας είναι όλοι οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα να αποκτήσουν το κόκκινο κουμπί, ώστε να νιώθουν ασφάλεια και προστασία 24 ώρες το 24ωρο και όλες τις ημέρες του χρόνου.
«Οι ηλικιωμένοι πρέπει να απολαμβάνουν μια γεμάτη, υγιή και ασφαλή ζωή και να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική ζωή του συνόλου, γιατί έχουν πολλά να προσφέρουν ιδιαίτερα στις νέες γενιές,» δηλώνει η Αλεξάνδρα Ζαρναβέλη, κοινωνική λειτουργός της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής και συνεχίζει λέγοντας: «Καθημερινά αντιμετωπίζουμε περιστατικά ηλικιωμένων που έχουν αποκτήσει το κόκκινο κουμπί, οι οποίοι έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη και συζήτηση επειδή αισθάνονται μόνοι, ακόμα και όταν μένουν μαζί ή κοντά στην οικογένειά τους».
Παρότι η οικογένεια αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς στην Ελλάδα, οι αριθμοί από έρευνες παρουσιάζουν μια ιδιαίτερα θλιβερή εικόνα: η συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων, δηλαδή το 97% ζει με μηνιαία σύνταξη που φτάνει στην καλύτερη περίπτωση τα 650 ευρώ, περισσότεροι από 700.000 ηλικιωμένους ζουν στο όριο της φτώχειας και 1 στους 3 ηλικιωμένους, δηλαδή 1.000.000 συνάνθρωποί μας υποφέρουν από μοναξιά. «Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, ας μπούμε για λίγο στη θέση των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, στη θέση του παππού, της γιαγιάς, του πατέρα ή της μητέρας και ας αναλογιστούμε ποια είναι η δική μας προσφορά απέναντί τους και ακόμη περισσότερο ας φανταστούμε πώς θα θέλαμε να είναι η δική μας ζωή σε λίγα χρόνια,» δηλώνει ο Γεράσιμος Κουρούκλης, Πρόεδρος της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής.
-
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σήμερα οι άνω των 60 ετών αγγίζουν τα 600 εκατομμύρια άτομα, ενώ σε πενήντα χρόνια υπολογίζεται ότι θα αποτελούν 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
-
Το 2002 η 2η Γενική Συνέλευση για τη Γήρανση που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη υιοθέτησε ένα κείμενο, το Διεθνές Σχέδιο Δράσης για τη Γήρανση, το οποίο έχει ως στόχο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και στις απαιτήσεις της γήρανσης του πληθυσμού στον 21ο αιώνα και να προωθήσει την ανάπτυξη μιας κοινωνίας όλων των ηλικιών.
-
340 ηλικιωμένοι έχουν αποκτήσει μέχρι σήμερα δωρεάν την υπηρεσία κόκκινο κουμπίτης ΜΚΟ Γραμμή Ζωής. Η λίστα αναμονής των ενδιαφερόμενων ξεπερνά τα 2.700 άτομα.
-
Συμμετέχοντας στα προγράμματα: «Υιοθεσία Ηλικιωμένων», «Μπορείς και εσύ να βοηθήσεις» και «Εθελοντή Γείτονα» εταιρείες, ευαισθητοποιημένοι πολίτες, και άλλοι φορείς μπορούν: να «υιοθετήσουν» έναν ηλικιωμένο, να στηρίξουν οικονομικά τη δράση και το έργο μας, να αφιερώσουν περίσσευμα του ελεύθερου χρόνου τους.