Oι Αμερικανοί Ντέιλ Μόρτενσεν και Πίτερ Ντάιαμοντ, αλλά και ο Κύπριος Χριστόφορος Πισσαρίδης, παρά τα 71, 70 και 62 έτη ζωής που διανύουν αντίστοιχα, είναι οι τρεις οικονομολόγοι στους οποίους απονέμεται το εφετινό Νομπέλ Οικονομίας για τη συμβολή τους στην κατανόηση των ανισορροπιών στην αγορά εργασίας.
Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημίας Επιστημών υποστήριξε ότι το θεωρητικό μοντέλο ανάλυσης των αγορών των βραβευθέντων επιστημόνων έδωσε απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα που αφορούν την αγορά εργασίας, όπως «γιατί υπάρχουν τόσοι άνεργοι, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει μεγάλος αριθμός κενών θέσεων εργασίας» ή «πώς η οικονομική πολιτική μπορεί να επηρεάσει την ανεργία».
Το μοντέλο τους υποστηρίζει πως η ανεργία οφείλεται στις τριβές ανέργων και εργοδοτών και ότι σε μια αγορά δεν φτάνει να υπάρχουν αγοραστές και πωλητές (εργοδότες και εργαζόμενοι) που να μπορούν να συμφωνήσουν σε μια τιμή, αλλά και ότι αυτοί θα πρέπει να βρεθούν μεταξύ τους. Κάτι που απαιτεί χρόνο και πόρους.
Ένα από τα συμπεράσματα των οικονομολόγων είναι ότι «τα πολύ υψηλά βοηθήματα υπέρ των ανέργων επιμηκύνουν τον χρόνο αναζήτησης εργασίας και συνεπώς αυξάνουν το ποσοστό ανεργίας» αναφέρει η Σουηδική Ακαδημία.
Ο 62χρονος Χρ. Πισσαρίδης δήλωσε «έκπληκτος» από τη βράβευσή του, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη δει τη θεωρία του να υιοθετείται από τη βρετανική κυβέρνηση. Όπως διευκρίνισε, «το Νιου Ντιλ (Νew Deal) για τους Νέους που εφαρμόζει η βρετανική κυβέρνηση για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας βασίζεται εν πολλοίς στην εργασία μας».
Οι τρεις οικονομολόγοι θα μοιραστούν το ποσό των 10 εκατ. σουηδικών κορονών (1 εκατ. ευρώ).
* Ο Πίτερ Ντάιμοντ γεννήθηκε το 1940 στις ΗΠΑ. Το 1960 πήρε πτυχίο στα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Γέιλ και το 1963 υποστήριξε το διδακτορικό του στο Μassachusetts Ιnstitute of Τechnology (ΜΙΤ). Την επόμενη χρονιά διορίστηκε βοηθός καθηγητής στο Μπέρκλεϊ. Από το 1970 είναι καθηγητής στο ΜΙΤ. Από το 1968 είναι μέλος της Οικονομετρικής Λέσχης, στην οποία διετέλεσε και πρόεδρος. Το 2003 διορίστηκε πρόεδρος της Αμερικανικής Οικονομικής Ενωσης. Διετέλεσε μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και ιδρυτικό μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Κοινωνικής Ασφάλισης. Το 2008 τιμήθηκε με το Robert Μ. Βall Αward. Ο Μπαράκ Ομπάμα τον πρότεινε για μέλος της διοικούσας επιτροπής τής Fed – καθώς θεωρείται αυθεντία σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, ασφάλισης και φορολογίας – η υποψηφιότητά του όμως απορρίφθηκε από τους Ρεπουμπλικανούς.
* Ο Ντέιλ Μόρτενσεν γεννήθηκε το 1939 στις ΗΠΑ. Έχοντας πτυχίο Οικονομίας από το Willamette University, διδακτορικό στα Οικονομικά από το Carnegie Μellon University και ειδίκευση στα εργασιακά θέματα, διδάσκει από το 1965 στο Νorthwestern University του Ιλινόις. Έχει τιμηθεί με το Αlexander Ηenderson Αward το 1965 και με το ΙΖΑ Ρrize το 2005 (από κοινού με τον Πισσαρίδη και τον Ντάιμοντ). Μέλος της Οικονομετρικής Λέσχης και από το 2000 μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.
Πηγές: ΤΟ ΒΗΜΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΣΚΑΪ.