Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ειδικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων έχουν βρει ηλικιωμένους ανθρώπους εγκαταλελειμμένους στους δρόμους της Αθήνας. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αθηναίων και πρόεδρο του Ιδρύματος Αστέγων, κ. Λευτέρη Σκιαδά, τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχουν τουλάχιστον 15 τέτοια περιστατικά, με τελευταία την περίπτωση μίας γυναίκας περίπου 90 ετών
Ο κ. Λ. Σκιαδάς δήλωσε, μεταξύ άλλων, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή “ΣΚΑΪ Τώρα” ότι «πολλές φορές είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τους συγγενείς των ανθρώπων αυτών, καθώς πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, έχουν αναφερθεί μαρτυρίες ότι κάποιοι εγκατέλειψαν τουλάχιστον δύο ηλικιωμένους σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και στη συνέχεια έφυγαν. Για αυτό, όποιος έχει δει κάποιο παρόμοιο περιστατικό να τηλεφωνήσει στο Ίδρυμα Αστέγων στο τηλέφωνο 210-5246516».
Στο έλεος της τύχης… «Ήταν πολύ αργά το βράδυ, όταν ένα μικρό λευκό βαν σταμάτησε στον δρόμο. Ο οδηγός άνοιξε την πόρτα, έβγαλε μια ηλικιωμένη γυναίκα και την άφησε στο πεζοδρόμιο. Την επόμενη μέρα, οι περαστικοί ειδοποίησαν τον Δήμο Αθηναίων ότι μια γιαγιά σε άθλια κατάσταση βρισκόταν σωριασμένη στο πεζοδρόμιο», ανέφερε χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» ο κ. Λ. Σκιαδάς. Κανείς από τον δήμο δεν ξέρει ποιοι είναι αυτοί που παρατούν ανθρώπους στον δρόμο για να τους φροντίσει το Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων. «Ξέρουν ότι έχουμε ένα πολύ ισχυρό δίκτυο κοινωνικής μέριμνας, που καθημερινά προσφέρει 4.000 μερίδες φαγητού σε άπορους ανθρώπους», τονίζει επίσης στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης. «Αυτός είναι ο λόγος που εγκαταλείπουν τους ανθρώπους αυτούς στα όρια του δήμου».
Πρόκειται για ανθρώπους ηλικιωμένους, ανθρώπους που έχουν ψυχικά προβλήματα, που είναι άστεγοι, άρρωστοι, βαριά ταλαιπωρημένοι. Είναι ελληνικής καταγωγής και έχουν ηλικία από 70 μέχρι και 90 χρόνια. Εκείνοι που εγκαταλείπουν τα ευπαθή αυτά άτομα στον δρόμο επιλέγουν σημεία στα βόρεια και νότια σύνορα του δήμου Αθηναίων.
«Έχουμε βρει ανθρώπους στις αρχές της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, στην Κηφισίας και στη δυτική πλευρά του δήμου», λέει ο κ. Λευτέρης Σκιαδάς. «Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι σε θέση να μιλήσουν με κατανοητό τρόπο. Κάποιοι είναι άρρωστοι σωματικά και ψυχικά. Κάποιοι άλλοι ίσως να βρίσκονταν για χρόνια στον δρόμο, σε άλλες περιοχές ίσως και μακριά από την Αττική. Η γιαγιά που βρήκαμε πριν από λίγο καιρό, πάσχει από Αλτσχάιμερ. Δεν μπορούμε να μάθουμε τίποτα για το παρελθόν τους. Ποιοι είναι, πού βρίσκονταν πριν, ποιος τους πέταξε στον δρόμο».
Οι κοινωνικοί λειτουργοί του δήμου, όπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, είναι συνεχώς δίπλα τους. «Τους δίνουμε φαγητό και τους παρέχουμε κάθε δυνατή ιατρική φροντίδα μέσω των Δημοτικών Ιατρείων». Κάποιοι από τους εγκαταλελειμμένους ανθρώπους μεταφέρονται στα ξενοδοχεία του δήμου που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, ενώ κάποια άλλοι στο μεταξύ πεθαίνουν από τις κακουχίες που έχουν υποστεί.
Σημεία των καιρών;
Οι αρμόδιοι του Δήμου Αθηναίων προσπαθούν τον τελευταίο καιρό να εντοπίσουν ποιος βρίσκεται πίσω από αυτήν την επιχείρηση. Αποκλείουν κατηγορηματικά να πρόκειται για υπηρεσίες άλλων γειτονικών δήμων. Επίσης, δεν θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο τα πρόσωπα αυτά να είχαν δοθεί από τους οικείους τους σε κάποιο γηροκομείο, το οποίο σταμάτησε να τα περιθάλπει όταν εκείνοι έπαψαν να πληρώνουν για τα έξοδά τους.
Όπως λέει ο κ. Λ. Σκιαδάς, το λευκό βαν εντοπίστηκε δύο φορές από αυτόπτες μάρτυρες να εγκαταλείπει ανθρώπους στους δρόμους. Άλλοι εγκαταλείφθηκαν χωρίς κανείς να δει το παραμικρό. Σε συγκεκριμένο σημείο της Λεωφόρου Κηφισίας βρέθηκαν 9 άνθρωποι τα τελευταία δύο χρόνια και στη Βουλιαγμένης, τέσσερις. Πρόκειται για σημεία που τουλάχιστον στο πρόσφατο παρελθόν, ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν άστεγοι ή εγκαταλελειμμένοι πολίτες.