«Πέρασε μία βδομάδα. Είχε επιχειρήσει να φύγει και στο παρελθόν αλλά βρέθηκε τότε σε ένα πάρκο στη γειτονιά. Αυτή τη φορά ο μπαμπάς μου χάθηκε, λείπει τόσες μέρες».
Η διάγνωση του ηλικιωμένου αναφέρεται σε συναισθηματική διαταραχή, με αρχόμενη άνοια. Η κόρη του μου είπε ότι το τελευταίο καιρό ,δυσκολεύεται να αναγνωρίζει και την ίδια. Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, την ενημέρωσα για την διαδικασία ενεργοποίησης του κοινωνικού συναγερμού και μου είπε ότι θα συγκέντρωνε αμέσως τα δικαιολογητικά. Ωστόσο, με την πάροδο των ημερών, η απογοήτευση και η αγωνία, κέρδιζαν έδαφος και η ελπίδα άρχισε να αργοσβήνει.
Λίγη ώρα αργότερα, συνέβη κάτι το απροσδόκητο. Δεχθήκαμε κλήση από την κοινωνική υπηρεσία δημόσιου νοσοκομείου και ζητήθηκε η συμβολή της Γραμμής Ζώης, για ένα περιστατικό ηλικιωμένου αμνήμονα. Πολύ σύντομα διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο για τον ίδιο. Το μόνο πράγμα που θυμόταν, ήταν το όνομα της κόρης του. Πραγματοποιήθηκε λοιπόν συσχέτιση και έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για να επιστρέψει κοντά στην αγαπημένη του κόρη. Τις μέρες που απουσίαζε, είχε πραγματοποιηθεί εισαγωγή στο νοσοκομείο, καθώς εντοπίστηκε αφυδατωμένος. Σήμερα είναι καλά στην υγεία του και η δυσάρεστη περιπέτεια αποτελεί παρελθόν.
Δε μπορώ να περιγράψω με ακρίβεια το συναίσθημα όταν ολοκληρώνεται ένα τέτοιο περιστατικό, άλλωστε η αξία είναι ανεκτίμητη και δε μπορεί να προσδιοριστεί.
Γιατί για εμάς, δεν κλείνει απλά μία υπόθεση εξαφάνισης, αγωνιούμε και συμπάσχουμε για το δικό της άνθρωπο, για το δικό σου, σα να πρόκειται για το δικό μας αγαπημένο πρόσωπο.
Η κινητοποίηση των πολιτών και η ενημέρωση από τις υπηρεσίες είναι πολύτιμη, ένα και μόνο τηλεφώνημα αρκεί για να επανασυνδεθεί μία οικογένεια ή ακόμη, μπορεί να είναι καθοριστικό στο να σωθεί μία ζωή. Όλοι μαζί, μπορούμε να διασφαλίσουμε και να επαναφέρουμε την ελπίδα σε οικογένειες, που δυστυχώς βιώνουν μία τόσο σκληρή πραγματικότητα.
Κεφαλά Αγγελική,
Κοινωνιολόγος