- «Γερνάει» η Ελλάδα. Μία από τις πλέον «γερασμένες» χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Ελλάδα, με μόνο την Ιταλία και τη Γερμανία να παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά γήρανσης. Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Μαρί-Νοέλ Ντυκέν, σε εργασία της, στην οποία επεξεργάζεται -μεταξύ άλλων- δεδομένα της Eurostat, βάσει των οποίων η γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα όπως και σε όλη την ΕΕ συνεχίστηκε απρόσκοπτα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας
- Ο δείκτης γήρανσης, σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επιβεβαιώνει σαφώς την τάση: αν ο αριθμός ηλικιωμένων ατόμων για 100 νέους (κάτω από 15 ετών) ήταν 110 το 2001, σήμερα φτάνει τους 134.
- Εξετάζοντας την ηλικιακή δομή του πληθυσμού της Ελλάδας, προκύπτει ότι το ποσοστό ηλικίας 65 ετών και άνω ξεπερνά το 19% (σχεδόν ένας στους πέντε) και το 2050 θα αποτελούν το 45% του πληθυσμού.
- Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης γήρανσης για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται σε 112.
- Μέχρι το 2050 ο αριθμός των ηλικιωμένων στην Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 240%…
- 1 στους 3 ανθρώπους άνω των 60 ετών υποφέρει από μοναξιά. Ένας ηλικιωμένος που επί χρόνια νιώθει πολύ μόνος, έχει 14% αυξημένη πιθανότητα, σε σχέση με τον μέσο άνθρωπο, να πεθάνει πρόωρα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου, λόγω μοναξιάς, είναι διπλάσιος από τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω παχυσαρκίας, ενώ είναι σχεδόν ίδιος με τον αντίστοιχο κίνδυνο λόγω φτώχειας (19%).
- Στην Ελλάδα, η συχνότητα της Νόσου Αλτσχάιμερ στην Ελλάδα είναι άγνωστη, λόγω απουσίας σχετικών μελετών. Ανάγοντας στον ελληνικό πληθυσμό δεδομένα άλλων χωρών, σήμερα στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν 150.000-200.000 ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, με πρόβλεψη για αριθμό άνω των 500.000 το 2050. Εκτός από την κοινωνική και ανθρωπιστική διάσταση της ασθένειας, το ετήσιο οικονομικό κόστος φροντίδας για τους ασθενείς αυτούς υπερβαίνει τα 40.000 $ στις ΗΠΑ.
- Το Silver Alert γεννήθηκε στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2005, ανακηρύχτηκε ως εθνικό πρόγραμμα στις 26 Φεβρουαρίου του 2008 στην Φλόριντα των ΗΠΑ και έκτοτε λειτουργεί και στις 52 πολιτείες. Ταξίδεψε στον Καναδά την Αυστραλία και στις 12 Απριλίου του 2011 πάτησε το πόδι του για πρώτη φορά στην Ευρώπη και φυσικά στην ομορφότερη χώρα της την Ελλάδα συνοδευόμενο από τον Εθελοντικό Οργανισμό Γραμμή Ζωής. Τον Νοέμβριο του 2012 βραβεύθηκε στις Βρυξέλες ως ΚΑΛΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ από το δίκτυο φορέων από 27 χώρες με την ονομασία WeDo που έχει στόχο την προώθηση της ποιότητας των υπηρεσιών μακροχρόνιας φροντίδας στην Ευρώπη.
- Το Silver Alert Hellas είναι το πρώτο οργανωμένο σύστημα που λειτουργεί σε χώρα της Ευρώπης.
- Το Silver Alert Hellas εποπτεύεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία έχει προ εγκρίνει το αυστηρό πρωτόκολλο λειτουργίας του.
- Από τον Απρίλιο του 2013 άρχισε η λειτουργία του Silver Alert για την αναζήτηση του οικείου περιβάλλοντος ηλικιωμένων “αγνώστων στοιχείων”. Αυτή η λειτουργία του Silver Alert χαρακτηρίζεται ως παγκόσμια μοναδική και έλκει την πατρότητας σε πρόταση για εφαρμογή καλής πρακτικής την οποία λάβαμε από τα στελέχη της Διεύθυνσης εξαφανίσεων της ΕΛ.ΑΣ.
- Η υπηρεσία Silver Alert παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ σε όλους τους πολίτες.
- Σε ποσοστό 93% των ηλικιωμένων που δηλώθηκε η εξαφάνισή του βρέθηκαν ενώ σε ποσοστό 79,5% βρέθηκαν σώοι και επέστρεψαν στο σπίτι τους.