Με αφορμή την 1η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, τρεις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, οι ηλικιωμένοι που έχουν αποκτήσει το κόκκινο κουμπί της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής μοιράζονται τους προβληματισμούς τους για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η τρίτη ηλικία στην Ελλάδα, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά οι υποσχέσεις των πολιτικών…θα γίνουν πράξεις!
Βασικότερο πρόβλημα αναδεικνύεται το οικονομικό, δηλαδή οι συντάξεις. Υπολογίζεται ότι πάνω από 700.000 ηλικιωμένοι ζουν κάτω από το εθνικό όριο της φτώχειας, δηλαδή ζουν με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με έρευνα οι άνω των 65 ετών στην Ελλάδα εμφανίζονται οι πιο φτωχοί όλων, με ποσοστό που φτάνει το 28% των ηλικιωμένων!
«Οι πολιτικοί πρέπει να φροντίσουν τους χαμηλόμισθους συνταξιούχους,» δηλώνει η κα Αθηνά, 92 ετών από Κορυδαλλό. «Δεν είναι εύκολο για έναν άνθρωπο που δούλεψε σκληρά όλη του τη ζωή να απλώσει το χέρι και να ζητήσει βοήθεια ακόμη και από τα παιδιά του».
Η Ελλάδα εμφανίζει υψηλή φτώχεια στους ηλικιωμένους (άνω των 65 ετών), γεγονός που αντανακλά τις αδυναμίες του συστήματος ασφάλισης να παρέχει συντάξεις ικανές να διασφαλίσουν σε μεγάλη μερίδα των ηλικιωμένων ένα επίπεδο διαβίωσης πάνω από το όριο φτώχειας.
Η κα Αντιγόνη, 76 ετών από το Κερατσίνι, από τους πρώτους ηλικιωμένους που απόκτησαν το κόκκινο κουμπί της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής, δηλώνει: «Ανήκω στους χαμηλόμισθους συνταξιούχους, όπως άλλωστε η πλειοψηφία των ηλικιωμένων. Αυτό που ζητάω από τους πολιτικούς είναι μετά τις εκλογές να σκύψουν με στοργή στα προβλήματά μας και να νιώσουμε επιτέλους ότι γίναμε τα περήφανα γηρατειά, όπως μας αποκαλούν».
- Το χρηματικό όριο της φτώχειας ορίζεται στα 471 ευρώ το μήνα για ένα άτομο.
- 2.400.000 ηλικιωμένοι στην Ελλάδα ζουν με μηνιαία σύνταξη που φτάνει στην καλύτερη περίπτωση τα 650€.
- Η Ελλάδα εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας στους ηλικιωμένους στην Ευρώπη των 27.
- 330 ηλικιωμένοι έχουν αποκτήσει μέχρι σήμερα δωρεάν την υπηρεσία κόκκινο κουμπίτης ΜΚΟ Γραμμή Ζωής. Η λίστα αναμονής των ενδιαφερόμενων ξεπερνά τα 2.700 άτομα.
- Συμμετέχοντας στα προγράμματα: «Υιοθεσία Ηλικιωμένων», «Μπορείς και εσύ να βοηθήσεις» και «Εθελοντή Γείτονα» εταιρείες, ευαισθητοποιημένοι πολίτες, και άλλοι φορείς μπορούν: να «υιοθετήσουν» έναν ηλικιωμένο, να στηρίξουν οικονομικά τη δράση και το έργο μας, να αφιερώσουν περίσσευμα του ελεύθερου χρόνου τους.