ΒΙΑΙΑ, απότομα, χωρίς άλλη πίστωση χρόνου, αλλάζει η ζωή των εν Ελλάδι νέων και υπέργηρων με τη σφραγίδα των αγορών και πιστωτών μας και την υπογραφή των πολιτικών μας ταγών. Ιδίως για την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ηλικιωμένων, η αρνητική ψυχολογία και το οικονομικό αδιέξοδο συνθέτουν το πορτρέτο της εγκατάλειψης.
«Ασφυξία» στα γηροκομεία
Η αύξηση ΦΠΑ, λειτουργικών εξόδων και ειδών καθαριότητας σε οίκους ευγηρίας περιορίζει τη δυνατότητα διαμονής συνταξιούχων, με το κόστος ανά ηλικιωμένο (τουλάχιστον 900-1.000 ευρώ μηνιαίως) να εκτινάσσεται ακόμη και κατά 50%! Την αύξηση αυτή καλούνται ως επί τω πλείστον να την καλύψουν τα παιδιά των ηλικιωμένων, τα οποία ήδη σε μηνιαία βάση συμπλήρωναν το ποσό για το γηροκομείο που δεν μπορούσε να καλύψει η σύνταξη του υπέργηρου γονέα τους.
Με την οικονομική κρίση και τις περικοπές σε μισθούς, την ακρίβεια εν μέσω ύφεσης και το… επί χρέους “κρεμάμενο” κράτος πρόνοιας, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πιο θα είναι το μέλλον για εκατοντάδες χιλιάδες ευάλωτους ηλικιωμένους.
Εξίσου προβληματισμένοι εμφανίζονται ιδιοκτήτες των μονάδων και εργαζόμενοι σε αυτές, καθώς εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα μπει «λουκέτο» σε πολλές, ενώ σε άλλες θα γίνουν σοβαρές περικοπές. Η εναλλακτική επιλογή που συνήθως προκρίνεται είναι η παραμονή στο σπίτι με εσωτερική γυναίκα, επιλογή που εγκυμονεί άλλους κινδύνους…
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα παράδοξο: ενώ τα έσοδα των πελατών μας μειώνονται κατακόρυφα, τα έξοδα πολλαπλασιάζονται ραγδαία. Με τις υπάρχουσες τιμές οι πελάτες θα «αραιώσουν» και είναι πολύ δύσκολο να γίνει έκπτωση μικρότερη των 30 ευρώ ημερησίως», σημειώνει στην εφ. «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ), κ. Στέλιος Προσαλίκας.
«Είχαμε κάνει μεγάλο αγώνα ώστε να ξεκαθαρίσει ο κλάδος μας από παράνομες επιχειρήσεις και να τηρείται η νομοθεσία (όπως η αναλογία ενός τουλάχιστον εργαζομένου ανά 25 τροφίμους)», υπογραμμίζει ο κ. Νικήτας Καλφόπουλος, μέρος του Δ.Σ. της ΠΕΜΦΗ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία, τη Δανία και την Ολλανδία, οι ηλικιωμένοι φιλοξενούνται σε γηροκομεία, όπου το κόστος παραμονής τους φθάνει έως και τα 3.500 ευρώ και καλύπτεται από τις ασφαλιστικές τους εισφορές και τον Δήμο.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν γηροκομεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ανήκουν στην Εκκλησία ή σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Σε ορισμένα, οι τρόφιμοι καλούνται να πληρώσουν ανάλογα με τα εισοδήματά τους, σε κάποια άλλα, η διαμονή παραμένει δωρεάν.
Για τους ηλικιωμένους που προτιμούν το σπίτι τους…
Για τους ηλικιωμένους που προτιμούν και μπορούν να μένουν στο σπίτι τους, υπάρχει το κόκκινο κουμπί: η δωρεάν υπηρεσία Τηλεειδοποίησης & Βοήθειας στο σπίτι από το Κοινωφελές Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Γραμμή Ζωής.
Η ΜΚΟ Γραμμή Ζωής δίνει τη δυνατότητα στους ηλικιωμένους να επικοινωνούν άμεσα με το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων, αμφίδρομα και με ανοιχτή ακρόαση, πατώντας απλά το «κόκκινο κουμπί», 24ώρες το 24ωρο και όλες τις ημέρες του χρόνου, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από τη θέση τους ή να επιλέξουν οποιοδήποτε αριθμό.
Κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό από νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, γενικούς ιατρούς και εθελοντές γείτονες, το οποίο έχει άμεση πρόσβαση στο ηλεκτρονικό αρχείο κάθε ηλικιωμένου, ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε ανάγκη ή επιθυμία του.
Ακόμα και σε περίπτωση που ο ηλικιωμένος δεν είναι σε θέση να απαντήσει, η Γραμμή Ζωής ειδοποιεί και στέλνει αμέσως την αναγκαία βοήθεια: συγγενικό πρόσωπο, εθελοντή γείτονα, ασθενοφόρο, Άμεση Δράση, Πυροσβεστική.
Μέχρι σήμερα, η Γραμμή Ζωής έχει παραδώσει ΔΩΡΕΑΝ σε ηλικιωμένους 572 συσκευές Τηλεειδοποίησης, με την οικονομική υποστήριξη Χορηγών και Δωρητών, ενώ η λίστα αναμονής των ενδιαφερομένων υπερβαίνει τους 3.000 μόνους ηλικιωμένους.
Πηγή: kathimerini.gr
Υ.Γ.: Γραμμή Ζωής