Τραγική είναι η κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία από την έκρηξη της βίας και της εγκληματικότητας, ενώ τα καθημερινά περιστατικά πρωτοφανούς αγριότητας αναδεικνύουν την αδυναμία των αρμόδιων αρχών να ανακόψουν την πορεία της κατάστασης.
Μία από τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, οι ηλικιωμένοι, υφίσταται με τον πιο οδυνηρό τρόπο την ανεξέλεγκτη παραβατικότητα, η οποία – όπως επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας για το 2009 – έχει αυξηθεί σε όλα τα επίπεδα!
Την ίδια ώρα, με τους χειρότερους οιωνούς για την τρίτη ηλικία έχει μπει το 2010. Την Παρασκευή, 29/01/10, άγνωστος δράστης έφτασε στο σημείο να βιάσει 95χρονη σε χωριό του δήμου Μεσσαπίων στην Εύβοια. Οι κάτοικοι του χωριού κλειδώνονται στα σπίτια τους από νωρίς και καταγγέλουν πως δεν υπάρχει αστυνόμευση, ενώ κάποιοι δεν διστάζουν να κατηγορήσουν τους αλλοδαπούς που εργάζονται σε χωράφια της περιοχής. Μόλις δύο μέρες πριν, τρία άτομα ξυλοκόπησαν 97χρονο στο σπίτι του για να του πάρουν τα λιγοστά χρήματα που είχε.
Στην Αγριλίτσα Λυρκείας του Νομού Αργολίδας, μια 80χρονη ηλικιωμένη βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, ανήμερα Πρωτοχρονιάς, η δε οικία της είχε ίχνη διάρρηξης. Στο Βόλο μία ακόμα ογδονταπεντάχρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμα όπου διέμενε μόνη της. Τη γιαγιά εντόπισαν οι γείτονες που ανησύχησαν επειδή είχε δύο ημέρες να δώσει σημεία ζωής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κακοποιοί ξυλοκοπούν άγρια τους ηλικιωμένους για να τους αποσπάσουν μικρά χρηματικά ποσά, της τάξης ακόμη και των 50 ευρώ. Ένας από τους ηλικιωμένους αυτούς, 84 ετών, έμεινε αναίσθητος μέσα στο σπίτι του για οκτώ ολόκληρες ώρες πριν τον εντοπίσουν συγγενείς του.
Όπως εμφατικά έχει δηλώσει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής Γεράσιμος Κουρούκλης «Αυτά τα περιστατικά κακοποίησης θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν οι ηλικιωμένοι είχαν το κόκκινο κουμπί… Το σίγουρο είναι ότι οι κοινωνικοί μας λειτουργοί και οι εθελοντές μας θα είχαν κατορθώσει να ειδοποιήσουν τους συγγενείς, τους γείτονες και την αστυνομία ή άλλους φορείς νωρίτερα. Έχουμε θέσει ως στόχο για το 2010 να αποκτήσουν το κόκκινο κουμπί 2.500 ηλικιωμένοι ώστε να περιοριστούν τα περιστατικά κακοποίησης, κακομεταχείρισης και εγκατάλειψης και να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Η οικονομική υποστήριξη όλων όσων μπορούν, μέσω του προγράμματος Υιοθεσία Ηλικιωμένων, θα μας δώσει την δυνατότητα να επιτύχουμε το στόχο μας».
Ο Μανώλης Μπούρας, κοινωνικός λειτουργός της οργάνωσης, σημειώνει ότι: «Η κακοποίηση των ηλικιωμένων αναγνωρίστηκε πρόσφατα ως γεγονός από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση και δυστυχώς μέχρι σήμερα τα στατιστικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανεπαρκή, ενώ στην πράξη συχνά είναι δύσκολο να διαπιστωθεί η κακοποίηση. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι-θύματα της κακοποίησης, είτε ντρέπονται είτε φοβούνται να το δηλώσουν. Πολλές φορές κατηγορούν τους εαυτούς τους ή ακόμη κι αν το πάρουν απόφαση να μιλήσουν δεν γνωρίζουν πού να απευθυνθούν και πώς να χειριστούν την κατάσταση. Σύμφωνα με τις καταμετρήσεις που κάνουμε ως οργάνωση, τα περιστατικά βιαιοπραγίας κατά ηλικιωμένων με σκοπό κυρίως την ληστεία αυξήθηκαν από 421 το 2008 σε 563 το έτος 2009 (αύξηση 33,73%), ενώ το 2007 καταμετρήθηκαν 387 συμβάντα και 278 το 2006. Στα περιστατικά αυτά περιλαμβάνονται και οι θάνατοι ηλικιωμένων υπό συνθήκες εγκατάλειψης».