Σήμερα θα μιλήσουμε για τα ηλικιωμένα άτομα που πάσχουν από άνοια. Η άνοια είναι συχνότερη σε άτομα τρίτης ηλικίας σε ποσοστό περίπου 6%. Χαρακτηρίζεται από ένα προοδευτικό εκφυλισμό καθώς και από απώλεια διανοητικών ικανοτήτων του ατόμου. Οι ασθενείς με άνοια παρουσιάζουν προβλήματα μνήμης, σκέψης, αντίληψης, προσανατολισμού και γνωστικών λειτουργιών.
Οι ανοιακοί ασθενείς το μόνο σίγουρο είναι ότι νιώθουν μεγάλη ανασφάλεια. Κάποια από τα συμπτώματα αυτά είναι, η δυσκολία εύρεσης των κατάλληλων λέξεων καθώς μιλάνε. Αλλαγή στην διάθεση τους, σύγχυση, δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών καθώς και η επανάληψη των ίδιων ερωτήσεων. Όλα τα παραπάνω είναι σημάδια που παρατηρούνται στα άτομα με άνοια.
Εμείς, στη Γραμμή Ζωής αντιμετωπίζουμε καθημερινά ηλικιωμένους που πάσχουν από την συγκεκριμένη νόσο. Είναι άτομα που εξυπηρετούμε μέσω των προγραμμάτων που παρέχουμε ως σωματείο. «Μας καλούν οι ίδιοι γιατί απλά, θέλουν με κάποιον να συζητήσουν». Τους μιλάμε αλλά κυρίως τους ακούμε. Κάποιοι από αυτούς είναι εντελώς μόνοι. Πολλές φορές όμως, μιλάμε με τους συγγενείς, που τυχαίνει να είναι και οι φροντιστές αυτών των ατόμων. Είναι πολύ δύσκολος ο ρόλος τους.
Τα άτομα με άνοια είναι πιθανόν να εκφραστούν συχνά με επιθετικό τρόπο, ο οποίος δεν γίνεται πάντα αντιληπτός. Εξηγούμε ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν «φωνάζουμε» ποτέ σε ανθρώπους με νόσο. Αντιθέτως, χρειάζεται να αποφεύγονται οι συγκρούσεις. Συμβουλεύουμε να τους λένε, απλά πράγματα χωρίς πολύπλοκες οδηγίες. Να γελάνε μαζί με τον ασθενή και όχι εις βάρος του. «Το χιούμορ αμβλύνει τις εντάσσεις».
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΟΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΑΤΟΜΟ, ΑΛΛΑ Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ!
Με εκτίμηση,
Παπατουκάκη Κατερίνα
Κοινωνική Λειτουργός