Οι γυναίκες και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (80 έως 84 ετών) είναι οι κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από όλες τις μορφές βίας, ιδιαίτερα στις χώρες του νότου, όπως καταδεικνύει η ευρωπαϊκή έρευνα ABUEL (Abuse of Elderly in Europe)
H βία δεν είναι μόνο σωματική (μώλωπες, τραύματα, λιποθυμίες), αλλά διακρίνεται σε ψυχολογική βία, σωματική κακοποίηση (γροθιές, χαστούκια, εκσφενδονισμός αντικειμένων), σεξουαλική κακοποίηση (άγγιγμα παρά τη θέληση, σεξουαλική επαφή παρά τη θέληση ή έστω προσπάθεια), οικονομική εκμετάλλευση (να εξαναγκαστούν να δώσουν χρήματα ή μέρος της περιουσίας τους), εγκατάλειψη / περιθωριοποίηση.
Στην έρευνα συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Λιθουανία. Κύριος στόχος της είναι να καταγράψει το μέγεθος και τα είδη της κακοποίησης, να μελετήσει τους παράγοντες που οδηγούν στη βία και να διερευνήσει τις επιπτώσεις της κακοποίησης στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων.
Από τις επτά χώρες, η Ελλάδα συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό (1,5%) σε ό, τι αφορά τη σεξουαλική βία. Ερχεται δεύτερη στη σωματική κακοποίηση (1,1%), με την Ιταλία και τη Λιθουανία να μετρούν μόλις 0,3% εκάστη, ενώ στη σωματική βία έρχεται τρίτη (3,5%), με τη Λιθουανία στην πρώτη θέση (3,8%).
Υπό αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, κρίνεται αναγκαία η ύπαρξη μίας Χάρτας Δικαιωμάτων των Ηλικιωμένων, ικανής να αποτελέσει ένα «δίχτυ προστασίας» για την ευαισθητη κοινωνική ομάδα της 3ης Ηλικίας.
Διαβάστε το τελικό κείμενο για τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων & Υποχρεώσεων των Ηλικιωμένων που χρήζουν μακροχρόνιας Φροντίδας και Βοήθειας παρακάτω ή κάνοντας κλικ εδώ
Δείτε επίσης παλαιότερη Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα την Κακοποίηση ηλικιωμένων κάνοντας κλικ εδώ.