Η κοινωνική υπηρεσία της Γραμμής Ζωής- Silver Alert λαμβάνει καθημερινά κλήσεις για ενημέρωση των δικαιολογητικών, που απαιτούνται για την έκδοση κοινωνικού συναγερμού. Σε πολλές περιπτώσεις οι συγγενείς δεν επιθυμούν κατά την έκδοση κοινωνικού συναγερμού, να αναφέρεται ότι ο ηλικιωμένος πάσχει από άνοια ή είναι διστακτικοί ως προς τη δημοσιοποίηση των στοιχείων.
Χαρακτηριστικά θυμάμαι ένα περιστατικό, όπου η κόρη ενός εξαφανισθέντα, δήλωσε αρχικά ότι δεν επιθυμεί να φαίνεται κατά την έκδοση κοινωνικού συναγερμού, ότι ο πατέρας της πάσχει από άνοια. Εφόσον πραγματοποιηθήκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την κοινωνική υπηρεσία , εκκρεμούσε μόνο να αναρτηθεί ο κοινωνικός συναγερμός στους δέκτες. Τότε, η κόρη του εξέφραζε δισταγμό και ζητούσε συνεχώς αναβολή μία-δύο ωρών για να το προχωρήσουμε καθώς σκεφτόταν την αντίδραση του στενού κοινωνικού περιβάλλοντος. Σε μία από τις πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες, μου είπε: Σας ζητώ συγνώμη για όλη αυτή την ταλαιπωρία προς την υπηρεσίας σας. Απλά έχω ακόμη την ελπίδα, την ελπίδα ότι θα βρεθεί σύντομα .Μπορώ να καταλάβω αυτή την ελπίδα, όπως επίσης να κατανοήσω την αγωνία και την ανάγκη στο να πιστέψει κανείς, ότι ο δικός του άνθρωπος, θα ξεφύγει από αυτή τη δυσάρεστη περιπέτεια και θα επιστρέψει κοντά τους. Εκείνο που δυσκολεύομαι να καταλάβω, είναι η εμφάνιση εκείνου του ενδοιασμού, που σχετίζεται με την παραδοχή της άνοιας καθώς και με μία γενικότερη λανθάνουσα κοινωνική αντίληψη ως προς την αποδοχή αυτής.
Οι οικείοι του εξαφανισμένου δε πρέπει να ντρέπονται ή να φοβούνται το τι θα σκεφτεί ο κοινωνικός περίγυρος, άλλωστε σε τέτοιου είδους ζητήματα δεν υπάρχει χώρος για αρνητική κριτική. Εμείς αποτελούμε τον κοινωνικό περίγυρο. Εμείς είμαστε εκείνοι που διαμορφώνουμε τις αντιλήψεις και επιλέγουμε ποια θα είναι η στάση μας απέναντι σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα .
Εξηγήσαμε τότε και καταστήσαμε σαφές ότι οι πρώτες ώρες της εξαφάνισης είναι πολύ κρίσιμες και δεν πρέπει να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Τα δεδομένα που προκύπτουν από την υπηρεσία μας αποδεικνύουν ότι ο χρόνος ενεργοποίησης είναι πολύ σημαντικός και όπως οφείλουμε, το τονίζουμε κάθε φορά σε όποιον πολίτη επικοινωνεί μαζί μας. Στην τελευταία αυτή, λοιπόν επικοινωνία ,η κόρη αποφάσισε να ενεργοποιηθεί αμέσως ο κοινωνικός συναγερμός με αποτέλεσμα ένα αίσιο τέλος στην ιστορία τους.Επιθυμία μου λοιπον, είναι να παραθέσω ένα μήνυμα κοινωνικό. Η αποδοχή του προβλήματος και η ανάλογη δράση καθιστά την αντιμετώπιση του αποτελεσματικότερη. Αντιθέτως, όταν κάποιος αγνοεί το πρόβλημα ή δε θέλει το αποδεχθεί, ενδέχεται να θέτει τον ηλικιωμένο σε κίνδυνο.
Οι στόχοι και οι δράσεις της Γραμμής Ζωής –Silver Alert δεν περιορίζονται μόνο στη διαχείριση περιστατικών εξαφανίσεων. Παρά τις δυσχέρειες και την πληθώρα αναγκών που προκύπτουν λόγω των ιδιαίτερων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, που έχει επιφέρει η κρίση, πασχίζουμε καθημερινά χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά μέσα, όπως την ενεργοποίηση διαφόρων υπηρεσιών , την ευαισθητοποίηση αλλά και κινητοποίηση πολιτών, έτσι ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουμε στο να επιστρέψουν οι ηλικιωμένοι, κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Παράλληλα όμως στεκόμαστε δίπλα στους ηλικιωμένους που μας έχουν ανάγκη, στις οικογένειες τους που πολλές φορές χρειάζονται την ενημέρωση και καθοδήγηση μας. Συμπαραστεκόμαστε στο πρόβλημα τους, συμπάσχουμε. Άλλωστε, πρόκειται για ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Αφορά το δικό μας ηλικιωμένο, το δικό μας γονιό, το συγγενή, το γείτονα, το φίλο. Αυτή είναι πάγια θέση της υπηρεσίας μας και αυτή τη στάση ζωής οφείλουμε να προωθήσουμε.
Κεφαλά Αγγελική, Κοινωνιολόγος